Ansiktsskydd för
buklägesoperationer

 

Ryggkirurgi utföres i snabbt ökande omfattning. Den absolut dominerande andelen ingrepp på bröst- och ländrygg göres bakifrån medan halsryggen vanligast är föremål för främre kirurgi. Många ingrepp såsom korrektion av deformiteter och tumör- och frakturoperationer kan vara mycket långvariga ingrepp. Ett problem är då hur patientens ansikte behandlas.

.
Då i stort sett alla patienter som opereras i bukläge opereras under full anestesi, är de intuberade och därmed måste antingen huvudet vridas åt endera hållet eller läggas i någon form av skål som tillåter passage av tuben. Vid mera långvarig kirurgi sker operation oftast på planbord och någon form av ”huvudskål” med varierande grad av polstring användes. Ett inte helt ovanligt bekymmer är tryckskador och t o m trycknekroser vid långvariga ingrepp. Dessa är dock reversibla problem. Värre är att litteraturen har rapporterat ett litet men dock antal fall av övergående och även bestående synskador. Huruvida detta beror på ökat tryck i ögonbulben eller dålig cirkulation eller t o m infarcering i retinalkärlen är inte bekant men det förefaller som om långvariga ingrepp med stor blodförlust och blodtrycksfall ökar risken. Dock rör det sig endast om kasuistiska beskrivningar.
Då vi vid ryggsektionen på ortopediska kliniken i Lund under tidigare delen av 1990-talet hade två ögonkomplikationer, en med bestående unilateral synnedsättning och en med övergående nervus supra orbitalis påverkan blev dessa sällsynta komplikationer en realitet. En idé att utveckla en bättre och mindre tryckbelastande kudde föddes och efter några prototypförsök var den produkt som här skall beskrivas färdig.

Den gamla modellen.
Utforming
Den aktuella huvudkudden är utformad i skiktad mjukplast med ett stort hål i mitten för ögon, näsa och mun. Det tidigare använda uppläggningssättet ses på figur 1. Patienten söves i ryggläge, vändes och föres därefter över på operationsbord av planbordstyp. Stöden som tidigare höll ansiktsskålen har modifierats och nu kan den nya huvudkudden placeras på dessa. Kopplingsstycket till tuben får tas bort medan patienten vändes och kopplas därefter ihop. Genom en spegel på golvet kan narkosläkare och narkossköterska se patientens ansikte och också se om tendens till tryck förefaller uppkomma och också se att tuben behåller sin position (stora bilden). Vid operationens slut göres den omvända proceduren varefter patienten väckes i ryggläge.

Resultat
Under åren 1997-1998 användes de nya huvudkuddarna vid 100 operationer vid ryggsektionen, ortopediska kliniken i Lund. Ingreppen bestod i regel av tumör-, fraktur- eller fusionskirurgi. Patienternas ålder täckte hela spektrum från 15 till 81 år. För det stora flertalet av patienter innefattade ingreppet instrumentell fixation. Dagen efter kontrollerades samtliga patienter av en person (RO) och om någon form av svullnad noterades kontrollerades de även dagen efter.
Ingen av patienterna upplevde någon form av synpåverkan eller nervpåverkan i ansiktet. Sexton patienter uppvisade lättare svullnad och kontrollerades andra postoperativa dagen varvid i samtliga fall konstaterades att svullnaden i stort sett helt försvunnit. Efter detta har kudden blivit standard vid ortopediska klinikens ryggsektion i Lund vid operationer på planbord och har också införts vid neurokirurgiska kliniken i Lund. Man har därvid också framtagit två modifierade mindre modeller som kan användas till mindre barn och spädbarn. Till dags dato har över 600 patienter vid de båda klinikerna opererats utan några bekymmer.

Sammanfattning
Mot bakgrund av tryckproblem och sällsynta men allvarliga ögonskador vid långvarig ryggkirurgi med patienter i bukläge, har en skumgummikudde tagits fram i avlastande syfte. Den har använts på 100 patienter som systematiskt kontrolleras dagarna efter operation utan tecken på komplikation och därefter blivit standard vid två kliniker. Fram till idag har vid mer än 600 operationer endast obetydliga svullnader och inga tecken till komplikation noterats. En modifierad variant för användande till patienter som opereras med disk- och dekompressionskirurgi är under utarbetande. Huvudkudden fick silverpris vid en tävling om ”Årets förbättring” vid universitetssjukhuset i Lund innevarande år.


Författarna:FÖRFATTARNA: Björn Strömqvist, Rolf Olsson och Knut Olanders arbetar vid Ortopediska kliniken och Anestesikliniken, Universitetssjukhuset i Lund.

Referenser från författarna på begäran.

Kommentar: Fruktad komplikation
Synpåverkan efter långvariga ingrepp i bukläge är, som Björn Strömqvist och medarbetare påpekar, en fruktad och mycket ovanlig komplikation. I ett HSAN-ärende hösten 2000 gällde det en ung kvinna med juvenil reumatoid artrit som efter en 8 tim 20 min lång ryggoperation i bukläge vid uppvaknandet befanns vara mycket svullen i ansiktet och ha en unilateral blindhet.
I två andra fall som kommit till min kännedom har det rört sig om bestående ensidig blindhet resp. övergående synnedsättning. Omfattande utredning i HSAN-ärendet visade att man vidtagit en rad förebyggande åtgärder och någon kritik riktades ej mot kliniken. Vid utredningen framkom att vid en centralartärocklusion i näthinnan orsakar permanent blindhet redan efter 1 timme vilket understryker vikten av att finna effektiva åtgärder för att snabbt kunna upptäcka tidiga symptom, ansiktssvullnad, på denna deletära komplikation. Lundaklinkens ansiktskudde synes därför vara ett värdefullt tillskott vid uppläggning för ryggkirurgi.
Den möjlighet kudden medger att peroperativt kontrollera ansikte och eventuell svullnad torde ge förutsättning att snabbt ingripa vid begynnande ansiktssvullnad och hotande synpåverkan.

Richard Wallensten
FOTNOT
: Kudden kan köpas från IRO-Produkter i Löddeköpinge, tel. 046 - 70 53 49. Ca-pris 140 kr.


© Copyright Ortopediskt Magasin.