Ledaren 1-06

Chefskapet - hot eller möjlighet för ortopeden?

Chefskapet inom sjukvården är föremål för intensiva diskussioner. De krav som kan ställas på en chef kan ibland kännas orimliga.

Annonser efter sökande till klinikchefstjänster och andra viktiga chefstjänster i sjukvården har många gånger karaktären av en önskelista som dom flesta av oss skulle ha svårt att komma i närheten av. Egenskaper som ”förändringsbenägenhet” liksom vilja att godta ledningens krav utan knot kan ofta verka avgörande vid tillsättningen. Självklart måste en verksamhetschef vara beredd att arbeta utifrån de förutsättningar som hon eller han får, men i en kunskapsorganisation måste det också vara viktigt att det finns en levande diskussion mellan ledning och verksamhet om vad som bäst gynnar verksamhetens mål. Sjukvården har också den unika dimensionen att verksamheten baseras på etiska ställningstaganden och på patient-läkarrelationen. En allt för foglig och anpasslig ledning är i många fall oförenlig med ett fungerande informationsflöde från verksamheten till ledningen – något som är avgörande för verksamhetens långsiktiga utveckling.

Uppåt - och nedåt
En verksamhetschef har det ofta otacksamma uppdraget att argumentera för sin verksamhet uppåt i organisationen och samtidigt förklara och genomföra fattade beslut i den egna organisationen. Ett sådant uppdrag kan många gånger kännas frustrerande, otacksamt och ensamt – särskilt i tider av besparing och omorganisation (vilket ju mer är regel än undantag i dessa dagar).

Viktigt ställa upp
Varför är det då så viktigt att vi ortopeder åtar oss dessa uppdrag som chefer ? Skälen är många – främst naturligtvis ansvaret för patienterna och verksamheten. De bästa förutsättningarna för att utveckla och anpassa verksamheten har naturligtvis personer som följer specialitetens utveckling, som kan ta ställning till hur resurserna bäst utnyttjas, och vilka prioriteringar som behöver göras. I egenskap av specialister kan ortopeder överblicka den medicinska utvecklingen och baserat på sitt kunnande fatta strategiska beslut i viktiga frågor som rekrytering, kompetensförsörjning och utbildning – liksom hur resurserna bäst utnyttjas och vilka prioriteringar som måste göras. Dessa frågor handlar dessutom i mycket hög grad om vår egen arbetsmiljö och våra arbetsförhållanden.
För ett bra ledarskap krävs kunskaper inom en rad områden där läkare normalt inte har utbildning som ekonomi, administration och genom träning i arbetet att leda på olika nivåer inom sjukvården.

Högre kompetens
Det är min övertygelse att vi ortopeder måste anta utmaningen att vara chefer. Vi måste också inse att duglig chef blir man inte enbart genom sitt medicinska kunnande utan vi måste se till att skaffa oss den kompetens inom administration, ekonomi och organisationskunskap som behövs för att bli goda chefer. Vi måste också se det ansvar vi alla har för organisationen genom att stödja och uppmuntra de som väljer att bli chefer. n

Olle Nilsson


© Copyright Ortopediskt Magasin.